Acuarela – #ceașcadintrecursuri

Acuarela – #ceașcadintrecursuri

Şi pe Acuarela o știu de mult timp. Suntem prietene vechi, chiar dacă ne-am vizitat mai rar, dar, hei! Cu toții avem prieteni dragi pe care îi vedem mai rar, iar asta nu ne afectează cu nimic calitatea de prieteni. Revenind, noi ne-am cunoscut prin 2013, când mergeam acolo să scriu despre atunci ceainăria Acuarela, pentru teenpress.ro. Desigur, de atunci s-au schimbat multe: interiorul a fost ușor finisat, iar în spate a apărut o gradină superb decorată cu obiecte de mobilier restaurate.

Pe Strada Polonă la numărul 40 găsim, deci, o casă veche și primitoare care găzduiește, la parter, Galeria Imbold, iar la mansardă a fost amenajată, ulterior, o ceainărie – Acuarela. Așa descriam Acuarela acum vreo trei ani de zile. Acum, reîntorcându-mă după muuult timp, o găsesc pe Acuarela o domnișoară cochetă, cu țoale colorate și noi și plină de idei mișto.

În prezent, Acuarela este un mic bistro pentru comunitatea de artiști din București, un hub social, un promotor de jazz, o gazdă călduroasă de spectacole de teatru și performance-uri. Asta, sau Acuarela este locul ăla mişto unde-și filmează Andi Moisescu emisiunea de pe Pro. Oricum, Imbold Galeria este primul proiect al Asociației Culturale Imbold, asociație care promovează industriile creative din România și în mod special artele vizuale.

Inițial, mansarda a pornit ca o ceainărie pentru comunitatea de artiști și a avansat la stadiul unui spațiu polivalent care găzduiește recitaluri de jazz, jam session-uri, piese de teatru, seri de lectură, de tarot și multe alte evenimente în curs. Altfel spus, Galeria, împreună cu Acuarela, este locul perfect unde poți veni ca artist cu „spate“ sau începător și să-ți pui lucrările pe unde vrei tu. Astfel, locul oferă atât posibilitatea artiștilor de a se face cunoscuți, cât și oportunitatea acestora de a concepe cele mai îndrăznețe lucrări fără frică.

Totuși, înainte de a păși în incinta propriu-zisă (în casă), trebuie neapărat să saluți „vedeta“ de la intrare, manechinul din fier, asta ca răsplată a grației pe care el o arată zilnic invitaților. De aici, ai trei posibilități, parter, mansardă și gradină, una mai mișto ca alta.

Partea mea preferată: oamenii care vin la Acuarela niciodată nu nimeresc toaleta fără să întrebe. De ce? Pentru că până și toaleta este decorată ingenios și simpatic. Vei fi plăcut surprins că atunci când mergi să faci „șușu“, o să vezi o găleată în locul chiuvetei, sticle de Pepsi vechi, de colecție chiar, plante,suportul unei lămpi cu gaz, un cântar și multe alte chestii. Desigur, dacă ai probleme cu stomacul, te poți servi din mica „bibliotecă“ din baie cu o carte sau o revistă până ce-ți rezolvi problemele. Ah, și am uitat să menționez! Poți să faci „șușu“ în Arhivă, căci așa scrie pe ușă. Bine, îi dă de gol și faptul că nu-ți oferă ziare să te ștergi la fund…

Singurul punct slab al locului ar fi scara foarte îngustă care duce spre mansardă. Dacă nu prea le ai cu alpinismul și ești destul de împiedicat, poți să ți-o iei foarte ușor în freză p-acolo. Pentru cei care au probleme cu înălțimile, vă dau un sfat: încolăciți-va bine – bine de balustradă și aveți grijă pe unde călcați, ca nu cumva să-i faceți Acuarelei un renume pentru cele mai drăguț pictate gips-uri.

Și încă ceva de notat la mansardă: aduce cu cea descrisă în „Romanul adolescentului miop“. Eliade place tuturor, așa că sper că te-am făcut măcar puțin curios.

Fiind un proiect de familie, tot locul a fost decorat de cei doi frați și prietenii lor. Conceptul de design a fost dezvoltat de agenția de branding a băieților, Hello Menthol, iar întreaga amenajare a durat cam o luna și jumătate. Partea faină este că multe dintre obiectele pe care le veți găsi p-acolo sunt făcute din materiale reciclabile.

Galeria lucrează cu pictori, sculptori, designeri industriali, designeri de jucării urbane, ilustratori, arhitecți și fotografi. Putem aminti nume ca Misha Diaconu, Andrei Argaetic, Victor Fota, Saddo, Aitch, Mihai Grama, Claudiu Ciobanu, Marinela Botez ori chiar Nicu Tuta Kitra. Pe aceeași idee, aici sunt organizate regulat vernisaje.

Am pălăvrăgit mult despre loc, căci, n-am să mint: design-ul este principalul motiv pentru care vii aici, cât și povestea din spate. La capitolul cafea, căci despre asta vorbim aici, am fost destul de dezamăgită. Nu mă așteptam să beau o cafea care să concureze cu Origo, dar să beau o cafea bună. Aceasta s-a dovedit a fi decentă, O.K., dar nu dădea pe spate pe nimeni. O cafea clasică, la aparat şi nimic mai mult, la preț de Piața Romană. Totuși, fiind bistro și nu cafenea, era de așteptat.

În ciuda acestui fapt, am să revin. Pentru loc, pentru poveste, pentru căzile cu perne pufoase și pentru o dimineață de lucru în tihnă.

P.S.: Să-ți mai vând un pont: la Acuarela trebuie să ajungi și dacă îți plac mașinile vechi și dubele, motoarele sau biclele. Am un sentiment că-i va plăcea.

Bus bus bus busbar! #acuarela #busbar #terrace #bus

A post shared by Acuarela (@acuarelabistro) on

#ceașcadintrecursuri de săptămâna aceasta a fost la Acuarela. Mai venim.


#ceașcadintrecursuri este numele noului proiect, totodată și numele rubricii, pe care îl pornesc aici, pe blog și al cărui concept este extrem de simplu: suntem tineri; ieșim ori de câte ori avem ocazia; pentru noi, cea mai bună legumă e cafeaua. Când se ivește o fereastră în program – iar dacă nu se ivește, o facem să se ivească! – hop! și noi la o cafea.

#ceașcadintrecursuri dorește a crea o comunitate a pasionaților de cești pline, la propriu și la figurat. Prin intermediul rubricii de pe blog voi recomanda locurile ale căror cești le-am ales și încercat eu. Dacă și tu ai un loc favorit descoperit între două cursuri pune-i hashtagul #ceașcadintrecursuri!

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *