Despre călătorii şi planificare

Despre călătorii şi planificare

Sunt o mare amatoare de călătorii. Cu toate că nu o fac pe cât de des mi-ar plăcea, am multe locuri în care mi-ar plăcea să ajung într-o zi. Îmi place să le planific, deși, recunosc, am și momente de spontaneitate. Totuși, nu îmi este mereu ușor să fac un plan concret. Știu că mulți se confruntă cu problema lenei cronice, așa că sper ca seria asta de articole în care povestesc despre cum să călătorești cu spor să vă fie de folos.

Povestea cu „pasiunea‟ mea cu planificatul e simplă: nu suport oamenii care funcționează pe principiul „hai, să plecăm și om vedea când ajungem unde stăm‟. Nu văd nimic aventuros în asta, ci doar un haos la scală mic. Și la mine în familie s-a făcut mulți ani chestia asta, cel puțin în ceea ce privește plimbările prin țară, din comoditate.

Visăm să plecăm cât mai departe de casă, să cutreierăm lumea în lung și-n lat și să cunoaștem locuri și oameni care să ne deschidă orizonturile, mințile încuiate de sistem și, mai ales, inimile. Planificăm totul din timp (unii) și asta ne motivează. Ne motivează să știm că după un an de muncă grea avem și o răsplată pe măsură. De aceea, vrem ca această vacanță/călătorie a noastră să fie perfectă.

Experiența m-a învățat că nu e ușor, în primă instanță, să planifici o călătorie, mai ales când depinzi și de alți oameni. Ca și mine, în primă fază mulți nu știu de unde să înceapă cu planificarea unei vacanțe. Într-adevăr, acest proces poate fi destul de obositor, mai ales atunci când nu știi de unde să începi și nici n-ai mai făcut așa ceva înainte ori te împotmolești în detalii minore. În teorie, totul este destul de simplu dacă știi de unde să pornești și cum să te organizezi, dar permite-mi să îți dau câteva sfaturi care să te ajute când ești la început de drum.

Fresh air. #panorama #elbe #germany #travel #addiction

A post shared by Sabrina Canea (@sabrinacanea) on

Pasul 1: Decide-te unde dorești să mergi

Să te decizi unde anume vrei să mergi își pune deja problema pe tavă, setează deja o idee, un punct de pornire. Mulți oameni vorbesc în termeni foarte vagi despre călătorii și vacanțe. Nu știu unde pleacă, ci doar că pleacă. Setându-ți o destinație îți setezi și obiectivul. Mental vorbind, este mult mai ușor pentru un om să avanseze din punctul zero al planificării unei vacanțe, pornind de la „Mergem la Viena“, decât „Mergem undeva prin Europa“. Astfel, totul devine mai concret și mult mai precis, astfel că îți va facilita și ușura munca.

Ce trebuie să ai în vedere când îți alegi destinația? Desigur, totul depinde de ce fel de om ești. Unora le place marea, alții preferă drumețiile, unii ar vizita castele non-stop, iar alții vor locurile exotice și sălbatice. Totul este la alegerea ta.

Îți plac castelele? Germania e pentru tine, din moment ce aici se găsesc unele dintre cele mai uimitoare castele din lume, iar dacă bugetul nu permite o Germanie, și în România sunt destule castele mișto de care probabil nu ai auzit vreodată. Îți place marea, îți pot recomanda Coasta de Azur, deși Muntenegru e o destinație frumoasă, la rându-i și mult mai ieftină. Vrei drumeții? Hai în Retezat. Vrei ceva mai sălbatic? Ce zici de un safari în Africa – asta dacă esti bazat – sau, mai puțin fancy, o Delta Dunării?

Așadar, în alegerea destinației trebuie să ții cont de ceea ce îți place să faci și ceea ce te pasionează. Totuși, uneori și bugetul de care dispui ar putea fi un factor de luat în considerare. Dacă bugetul nu este atât de generos încât să faci o peripeție în mijlocul sezonului estival, poți călătorii prin lume cu city break-uri și cu o altă droaie de oferte. Despre toate astea am să vorbesc cu altă ocazie. Până una, altă, decide-te unde vrei să mergi!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *